dijous, 6 d’abril del 2017

LA BALLARINA ROMÀNTICA MARIA TAGLIONI



MARIA TAGLIONI (1804-1884)


Marie Taglioni és una ballarina d’origen italià que va nàixer a Estocolm d’una manera fortuita el 23 d'abril de 1804. Filla d’un dels grans de la dansa, Filippo Taglioni -qui va ser també el seu maestre- i de Sophia Taglioni, molt coneguda per Europa.

Va ser la ballarina de ballet, màxim estel del ballet romàntic. El seu pare, com coreògraf li va preparar nombrosos ballets a la seva medida amb el quals va triomfar.
En 1832 estrena “La Sílfide” en l'Òpera de París iniciant l'era del ball en puntes. Aquesta singularitat que ja existia, la va potenciar ella amb la seua lleugeresa, fluïdesa i encant. A més amb la seva nova tècnica va aconseguir representar el personatge que volia este món romàntic: un ser d’altre món, eteri i llunyà.
El públic es va rendir davant d’ella, totes les dones volien semblar-se i ballar com ella. El tutu (paraula del argot francés) el va posar de moda i és un element molt característic de l’època romàntica. Aquest moment d’èxit, es va trencar amb la arribada d’una altra ballarina amb qui va tindre una gran competitivitat: Fanny Elssler.
En 1845 va interpretar amb altres tres conegudes ballarines romàntiques - Carlotta Grisi, Lucile Grahn i Fanny Cerrito- el Pas de Quatre a Londres. I va realitzar la seva última actuació en 1847.
Després va ser també professora i va crear una coreografía anomenada “La Papallona” en 1860. Des de 1859 a 1870 fou inspectora de dansa en l’Òpera de Paris on va participar en la creació d’un sistema d’examen en aquesta institució.
Va tindre molta influència i per això es va convertir en un gran referent estètic i escènic de l’època. Va morir el 24 d’abril de 1884 a Marsella.



Marie Taglioni.jpg
Dominio público, Enlace

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada