diumenge, 23 d’abril del 2017

EL BALLET ROMÀNTIC MÉS RELLEVANT: GISELLE

Giselle és un ballet en dos actes, amb música de Adolph Adam, coreografia de Coralli i Perrot i llibret de Teophile Gautier, Vernoy de Sant Georges i Jean Coralli. 
Va ser estrenat el 28 juny 1841 a la Académie Royale de musique de Paris Els seus intèrprets principals van ser Carlotta Grisi i Lucien Petipa.

                                                      Giselle -Carlotta Grisi -1841 -2

ARGUMENT

Basat en els Contes Alemanys (1835) de Heine. Hi ha una llegenda poètica antiga sobre les willis, núvies que han mort abans del casament. Conta la llegenda que a mitjanit les willis surten de les tombes i ballen, i pobre d'aquell que es creui amb elles, dominades pel desig de venjança, aquestes ho atreuen a la rotllana i li fan dansar fins que cau mort.

ACTE I

Té lloc en una vall renà. Giselle és una camperola que s'enamora d'Albrecht, sense saber el seu origen noble i que ja està promès. Hilarión, un camperol que sempre ha estat enamorat d'ella, intenta descobrir la veritable identitat d'aquest, ja que no confia en ell. 
El poble està celebrant les festes de la verema i Giselle participa. Arriba el rei amb la seva filla Bathilda, la promesa d'Albrecht. Hilarión desemmascara públicament l'engany d'aquest. Giselle embogeix i mor.

ACTE II

Voltants de la tomba de Giselle. És mitjanit. Myrtha, reina de les Willis, acull Giselle en el seu espectral seguici. Apareix Hilarión, que ve a visitar la tomba de Giselle. Per ordre de Myrtha, les willis inicien el seu ritual de venjança, sent Hilarión la seva primera víctima.
A l'oir passos desapareixen, és Albrecht que s'acosta, buscant penedit la tomba de Giselle. Aquesta es fa visible, commoguda per la seva penediment i intenta prevenir perquè marxi, però ja és tard i Myrtha ordena a les willis atraure Albrecht. La força de l'amor de Giselle serà la seva salvació, fent-li resistir viu fins a l'arribada de l'alba. Amb l'alba les willis desapareixen i Giselle ha de acomiadar del seu estimat per sempre. 


ALTRES ASPECTES

Giselle és un ballet arquetip del romanticisme. El primer acte es caracteritza per una temática de triangle amorós ubicat en un lloc natural, amb l'alegria de les danses de caràcter. El segon acte es caracteritza per ésser misteriós. La seva temàtica: l'amor impossible que perdura fins la mort.

No cal oblidar que en aquest moment històric i per donar-li forma als nous sentiments i idees estètiques, s'utilitzarà la llum de gas i elevacions de tramoies per donar la sensació d'ingravitació.

Aquestes característiques fan de Giselle un típic ballet romàntic.

Després del seu èxit a París es va representar per tot Europa arribant al Teatre Imperial de Sant Petersburg. Entre 1848-1859 Jules Perrot va ser contractat com a professor pel Teatre Imperial, de manera que la coreografia original de Giselle va estar en el seu repertori fins a la seva tornada a Paris.

El va ballar Marius Petipa en 1848 però en 1850 ho va tornar a muntar Petipa sota la supervisió de Perrot. La versió que va estrenar Marius Petipa el 1884 al Teatre Imperial és la que ha romàs, que va prendre l'original però va realitzar algunes modificacions. 
Ací teniu un fragment:



       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada